Μετατρέψτε την αποτυχία σε επιτυχία

Rate this item
(0 votes)
Published in health;

     Οι ψυχοθεραπευτές συχνά αντιμετωπίζουν άτομα που αισθάνονται αποτυχημένα. Τι λέτε σε κάποιον που νιώθει ηττημένος απ’ την αποτυχία; Ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που κάνει ένας σύμβουλος συχνά είναι να πει στον πελάτη του ν’ «αγκαλιάσει την αποτυχία». Τι;

Πώς μπορεί το αγκάλιασμα να μετατρέψει την αποτυχία σ’ επιτυχία; Πραγματικά, έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπετε την «αποτυχία».

Τι λένε μερικοί απ’ τους πιο επιτυχημένους του κόσμου για την αποτυχία

     Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα την αποτυχία από κάποιον που έχει βρει τελικά την επιτυχία. Αυτά είναι μερικά απ’ αυτά που είπαν κάποιοι απ’ τους πιο επιτυχημένους για τις επιτυχίες τους:

     Ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ οδήγησε την Αγγλία απ’ τις σκοτεινές μέρες της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς τα κατάφερε και την έφερε στη νίκη;

Σύμφωνα με τα λόγια του: «Η επιτυχία έγκειται περνώντας από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς απώλεια του ενθουσιασμού.»

     Ο Μάικλ Τζόρνταν προαναγγέλθηκε ως ένας απ’ τους μεγαλύτερους αθλητές του εικοστού αιώνα. Ο Τζόρνταν, ο οποίος δεν τα κατάφερε στην ομάδα μπάσκετ του λυκείου του αποδίδει την επιτυχία του στις αποτυχίες του: «Απέτυχα ξανά και ξανά συνεχώς στη ζωή μου. Και γι’ αυτό τον λόγο πέτυχα.»

Ο Χένρι Φορντ έφερε την επανάσταση στην κατασκευαστική βιομηχανία και ήταν ένας απ’ τους πιο γνωστούς επιτυχημένους ανθρώπους του κόσμου. Το μυστικό του; Η αποτυχία: «Η αποτυχία είναι μόνο η ευκαιρία ν’ αρχίσεις ξανά, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερη σύνεση.»

     Ο Τόμας Έντισον ήταν ένας απ’ τους πιο επιτυχημένους εφευρέτες του κόσμου. Πώς τα κατάφερε; Αποτυγχάνοντας. Όπως είπε: «Δεν απέτυχα. Απλώς, βρήκα 10 000 τρόπους που δεν λειτούργησαν.»

     Ένα κοινό νήμα δένει όλες αυτές τις ιστορίες «αποτυχίας»: οι επιτυχημένοι μαθαίνουν απ’ τα λάθη τους κι εμπνέονται να προσπαθήσουν ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρουν. Όταν κοιτάξουν πίσω στη ζωή τους καταλαβαίνουν ότι η επιτυχία δεν είναι δυνατή χωρίς την αποτυχία. Όπως έγραψε ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι: «Όλες οι εποτυχίες μου βασίζονται στις αποτυχίες μου.»

Μετατρέποντας την αποτυχία σε επιτυχία

     Αν αισθάνεστε αποτυχημένος διαβάζοντας αποσπάσματα σαν τα προηγούμενα μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε καλό δρόμο. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αποκτήσετε την κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στην αποτυχία και να τη χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για την επιτυχία. Ωστόσο, ούτε λίγες πρακτικές συμβουλές δεν βλάπτουν. Ακολουθούν μερικές προτάσεις από ψυχολόγους και γκουρού προσωπικής προσωπικής ανάπτυξης:

     Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης: Ακριβώς όπως ο Τόμας Έντισον «βρήκε πρώτος 10 000 τρόπους που δεν πέτυχαν», κάθε αποτυχία μπορεί να σας φέρει λίγο πιο κοντά στην επιτυχία.

     Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας: Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι αξιοθαύμαστες, αλλά δεν μπορείτε να φτάσετε ένα στόχο χωρίς να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να τον φτάσετε. Αυτά τα καθημερινά βήματα προς τον στόχο είναι το ίδιο σημαντικά με τον ίδιο τον στόχο. Ένας προπονητής ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους όταν αισθάνεστε ότι «δεν μπορείτε να δείτε το δάσος με τα δέντρα».

     Βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε:

Το να πιέζετε πάντα τον εαυτό σας μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και να σας κάνει ακόμα και να επαναλάβετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Ο συχνός διαλογισμός ή ο χρόνος σ’ ένα χαλαρωτικό περιβάλλον μπορεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες σας και να σας επιτρέψει να δείτε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Οι επιστήμονες λένε συχνά ότι έφτασαν στις στιγμές «Εύρηκα!» όταν ήταν εκτός εργαστηρίου.

     Ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming) με άλλους:

Ένας άλλος τρόπος ν’ αποκτήσετε μια νέα προοπτική στους στόχους σας είναι να κατεβάζετε ιδέες μαζί με άλλους. Ο καταιγισμός ιδεών είναι μια δοκιμασμένη κι αληθινή τεχνική που περιλαμβάνει την έκφραση ιδεών χωρίς να τις φιλτράρετε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βγείτε απ’ το τέλμα.

     Κάντε τα λεμόνια λεμονάδα:

Μερικές φορές, η αποτυχία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα δυνάμεων εκτός ελέγχου. Κάνατε τόσο κόπο για να φτάσετε ψηλά στην εργασία σας και η εταιρεία πτωχεύει. Η ύφεση στην οικονομία καθιστά αδύνατο να πουλήσετε την ακίνητη περιουσία σας. Τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά στη ζωή. Η αποτυχία μπορεί να είναι απλώς η ευκαιρία που χρειάζεστε για ν’ ανακαλύψετε άλλους δρόμους επιτυχίας.

     Να θυμάστε, επίσης, ότι η αληθινή επιτυχία έχει να κάνει πολύ λιγότερο με τα παγκόσμια επιτεύγματα παρά με αυτά που νιώθετε μέσα σας.

Όπως είπε ο Κομφούκιος: «Η μεγαλύτερη δόξα δεν βρίσκεται στο να μην αποτυγχάνουμε ποτέ, αλλά αυξάνεται κάθε φορά που αποτυγχάνουμε.»

Να είστε περήφανοι για την αποτυχία: σημαίνει ότι ποτέ δεν σταματήσατε να προσπαθείτε.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.