Καλοκαιρινή περιποίηση του δέρματος

Rate this item
(0 votes)

Με το καλοκαίρι καθοδόν οι περισσότεροι θα περάσουν πολύ χρόνο εκτεθειμένοι στις ανακουφιστικές ακτίνες του ήλιου αν και όχι απαραίτητα στην παραλία.

Ξεχνά κανείς συχνά ότι είμαστε εκτεθειμένοι στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) κάθε φορά που βρισκόμαστε έξω κι αυτή η φορά μπορεί σωρευτικά να προστεθεί σε μια σημαντική περίοδο έκθεσης.

 Ενώ χρειαζόμαστε την υπεριώδη ακτινοβολία για την παραγωγή βιταμίνης D είναι επίσης σημαντική πηγή καρκίνου του δέρματος και πρόωρης γήρανσης. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτείτε ενώ κάνετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας ακόμα κι αν δεν πρόκειται ν' ασχοληθείτε με κάποια «προφανή» υπαίθρια δραστηριότητα. Για όσους εργάζονται σ' εξωτερικούς χώρους ο κίνδυνος επιδεινώνεται με τους εργοδότες να δεσμεύονται στην παροχή ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος σε αυτό τον τομέα.

Τοπ συμβουλές για περιποίηση του δέρματος

Αν βρίσκεστε σ' εξωτερικό χώρο ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα βρείτε χρόνο ν' ακολουθήσετε τις παρακάτω βασικές συμβουλές περιποίησης του δέρματος και προστατέψτε το δέρμα σας απ' τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας UV:

 • Να φοράτε προστατευτική ενδυμασία περιλαμβάνοντας φαρδιά καπέλα και μακριά μανίκια.
 • Να φοράτε αντιηλιακό κατά προτίμηση με δείκτη προστασίας 30+ που είναι ευρέως φάσματος (UVA και UVB) και αδιάβροχο.
 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου που μπορούν να εμποδίσουν τουλάχιστον 95% όλων των ακτινοβολίων UV και
 • Να κάθεστε στη σκιά όποτε είναι εφικτό και να μειώνετε την έκθεσή σας στον ήλιο ανά πάσα στιγμή.

Επιλογές αντιηλιακών

     Βασικά υπάρχουν δυο τύποι αντιηλιακών: τα φυσικά και τα χημικά. Τα φυσικά αντιηλιακά συνήθως αποτελούνται από ένα φράγμα όπως ψευδάργυρο ή τιτάνιο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό φράγμα στη διείσδυση των ακτινοβολιών UV. Τα χημικά αντιηλιακά είναι συνήθως κρέμες που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τις εξουδετερώνουν μέσα στον δερματικό ιστό. Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω απ’ τα χημικά στα σύγχρονα αντιηλιακά με τους χρήστες των φυσικών αντιηλιακών ν’ αναφέρουν λιγότερα κρούσματα δερματικών ερεθισμών και αλλεργικών αντιδράσεων.

Εξέταση δέρματος

     Είναι μια καλή ιδέα να ελέγχετε ανά τρίμηνο το δέρμα σας και να καταγράφετε όποιες αλλαγές παρατηρείτε. Προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν στίγματα στο δέρμα που μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει νωρίτερα ή κηλίδες κι ελιές που έχουν αλλάξει εμφάνιση. Πληγές που δεν θεραπεύονται μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα. Ο οικογενειακός γιατρός σας, ο δερματολόγος σας ή ο κλινικός δερματολόγος καρκίνου θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα καλέσετε αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για το δέρμα σας.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.