Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους

Rate this item
(0 votes)
Published in dental;

Μαθαίνοντας στα παιδιά σας να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνετε ως γονιός. Η καλή συνήθεια του βουρτσίσματος που καθιερώνεται νωρίς μπορεί να σημαίνει μια ζωή χωρίς μείζονα οδοντιατρικά προβλήματα όπως τερηδόνα, πλάκα και κουφάλες.

 Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους στην ηλικία των πέντε με έξι ετών, γι' αυτό βρείτε χρόνο πριν το συζητήσετε με το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι περνάτε τη σωστή γνώση.

1) Αρχίστε διασκεδάζοντάς το. Αν μεταφέρετε την ιδέα στο παιδί σας ότι το βούρτσισμα είναι μια βαρετή διαδικασία, το πιο πιθανό είναι να χάσει το ενδιαφέρον του πολύ γρήγορα. Αντιθέτως, απολαύστε αυτή την ώρα. Ίσως, θα μπορούσατε να βγάλετε μαζί ένα τραγούδι για το βούρτσισμα των δοντιών ή να δημιουργήσετε αστείους χαρακτήρες απ' την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα. Αν το παιδί σας ενθουσιαστεί απ' την όλη διαδικασία, το πιο πιθανό είναι να δώσει προσοχή.

2) Κάντε επίδειξη, μην δίνετε μόνο οδηγίες. Μαθαίνοντας να βουρτσίζει τα δόντια του θα πρέπει να είναι μια αμφίδρομη εμπειρία για το παιδί σας. Όταν δείχνετε τι να κάνει, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κι εσείς την οδοντόβουρτσά σας κι ότι βουρτσίζετε πραγματικά τα δόντια σας. Συζητήστε ανάμεσα στα επί μέρους βήματα (έξω, μέσα κτλ.) κι εξηγήστε πόση ώρα θα πρέπει να διαρκεί κάθε βήμα.

3) Μην περιμένετε να είναι τέλειο αμέσως. Μερικά παιδιά διασκεδάζουν μαθαίνοντας να βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ άλλα μπορεί να αντιστέκονται στην ιδέα. Μην τα παρατάτε! Αντί να βουρτσίζουν τα δόντια τους μπορείτε να τους ζητήσετε να βουρτσίσουν τα δόντια μιας κούκλας.

4) Εξηγήστε γιατί το βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό για να ξέρουν γιατί το κάνουν. Αν δεν έχετε δώσει κάποιο χρόνο για να εξηγήσετε πραγματικά, είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να χάσει το ενδιαφέρον του. Και μην μασάτε τα λόγια σας. Εξηγήστε τι

ακριβώς είναι η τερηδόνα και γιατί η πλάκα είναι κακή. Θ' απολαύσουν τις νέες σούπερ ηρωικές δυνάμεις τους για να απαλλαγούν από αυτές για τα καλά!

Τι συμβουλές και κόλπα χρησιμοποιήσατε για να μάθετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους;

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.