Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Rate this item
(0 votes)
Published in health;

Πολλά από τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να είστε σε θέση να στραφείτε προς φυσικές αντικαταθλιπτικές μεθόδους και σκευάσματα για να σας βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας. Αυτές οι φυσικές εναλλακτικές συνοδεύονται από λιγότερες παρενέργειες, και ίσως είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Μια επισήμανση όμως: μην καταφύγετε στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βοτάνων, φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής και μεθόδων, χωρίς να πάρετε τη γνώμη του γιατρού σας. Μερικά φαινομενικά αθώα βότανα και φυσικά συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με φάρμακα που ίσως παίρνετε. Έτσι, μπορεί είτε να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε, είτε να προξενήσουν περισσότερες παρενέργειες.

Μια από τις πρώτες φυσικές αντικαταθλιπτικές μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η άσκηση. Η φυσική άσκηση κάνει το σώμα να παράγει τις δικές του ηρεμιστικές ουσίες, ενώ βοηθά και στην εξισορρόπηση των χημικών στοιχείων του σώματος. Οποιαδήποτε θεραπεία, είτε με φάρμακα είτε με φυσικά συμπληρώματα διατροφής, αποδίδει τα μέγιστα αν συνδυαστεί με άσκηση και τακτική φυσική δραστηριότητα.

Ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αντικαταθλιπτικά είναι το βότανο Σαιν Τζον (St.John’s). Πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Μελέτες καταδεικνύουν όμως ότι δεν είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις μεγάλης κατάθλιψης. Το φυσικό αντικαταθλιπτικό αυτό βότανο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επίδραση κάποιων φαρμάκων, και δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς προηγουμένως να έχει ζητηθεί η γνώμη γιατρού.

Το Tζίνκο Mπιλόμπα (Ginkgo Bilboa) είναι ένα άλλο βότανο που έχει επιδείξει μεγάλα αντικαταθλιπτικά οφέλη. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ηλικιωμένους των οποίων η κατάθλιψη οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Αυτό το βότανο μπορεί να συνδυαστεί με το άλλο που προαναφέραμε (το Σαιν Τζον) για μια ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ένα ακόμη βότανο που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κατάθλιψης είναι το Σιβηρικό Τζίντζερ. Αυτή η φυσική εναλλακτική επιλογή μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών, η ανισορροπία των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτό το βότανο έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τους έκανε να νοιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας, ενώ μειώθηκαν τα αισθήματα κατάθλιψης που βίωναν.

Η αποτελεσματικότητα ορισμένων βοτάνων βασίζεται σε μακραίωνες αποδείξεις και μαρτυρίες που πέρασαν από στόμα και στόμα και από γενιά σε γενιά, επιβιώνοντας έως σήμερα. Τέτοιο βότανο είναι και το τζίντζερ. Το ρόφημα τζίντζερ, καθώς και άλλες μορφές του, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του υπερβολικού άγχους και της ήπιας κατάθλιψης.

Όπως τονίσαμε και προηγουμένως, δεν πρέπει να αναλαμβάνετε πρωτοβουλία και να παίρνετε φυσικά αντικαταθλιπτικά προτού συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο συνδυασμός τέτοιων βοτάνων με αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Προτού δοκιμάσετε αλλαγές στη διατροφή, τα σκευάσματα που λαμβάνετε, ή τον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, μελετήστε καλά τις επιλογές σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Η χρήση βοτάνων και φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε συνδυασμό με την άσκηση, ως μέθοδοι αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για εσάς. Μπορείτε να αποφύγετε τις πιθανές παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων, αξιοποιώντας τις φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Διερευνήστε όλες σας τις επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.