Φυσική αντιηλιακή προστασία

Rate this item
(0 votes)

Με τις σύγχρονες ανησυχίες για τι στιβάδα του όζοντος η αντιηλιακή προστασία είναι σημαντικός παράγοντας για πολλούς ανθρώπους. Μάθετε γιατί η φυσική αντιηλιακή προστασία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

 Τύποι αντιηλιακών

     Υπάρχουν δυο κύριοι τύποι αντιηλιακών κρεμών, οι χημικές και οι φυσικές. Οι χημικές κρέμες χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για την απορρόφηση της ακτινοβολίας UV μετατρέποντάς την από θερμότητα σε ενέργεια. Συμπεριλαμβάνουν βενζοφαινόνες, οξυβενζόνιο, κινναμωμικά οξέα και σαλικυλικά. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χημικών αντιηλιακών καθώς οι χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ακτίνες UV μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καρκινογενείς. Πολλές χημικές ουσίες στις αντιηλιακές κρέμες είναι γνωστό ότι προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, διαταράσσουν δηλαδή το ορμονικό σύστημα του οργανισμού. Μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό. Οι χημικές αντιηλιακές κρέμες συνδέονται στην πραγματικότητα με τα υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του δέρματος καθώς η διαδικασία μετατροπής των ακτίνων UV από ενέργεια φωτός σε θερμότητα στην πραγματικότητα προκαλεί τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών που είναι επιζήμιες για τα κύτταρα. Η βλάβη αυτή συμβάλλει στη γήρανση του δέρματος και στην ανάπτυξη καρκίνου.

     Τα φυσικά αντιηλιακά χρησιμοποιούν φυσικά εμπόδια για να παγιδεύσουν τις ακτίνες UV. Στην πραγματικότητα, σχηματίζουν ένα στρώμα αντανάκλασης όπου οι ακτίνες UV επιστρέφουν πάλι στην ατμόσφαιρα. Τα πιο συνηθισμένα φράγματα που χρησιμοποιούνται είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του τιτανίου. Το οξείδιο του ψευδαργύρου προστατεύει ενάντια στις ακτίνες UVΑ και UVΒ, ενώ το οξείδιο τιτανίου προστατεύει μόνο ενάντια στην ακτινοβολία UVΒ. Τα φυσικά αντιηλιακά είναι γενικά λιγότερο ερεθιστικά και λιγότερο αλλεργιογόνα από τα χημικά αντιηλιακά.

Γιατί να χρησιμοποιούμε φυσικά αντιηλιακά;

    Η φυσική αντιηλιακή προστασία έχει πολλά οφέλη απέναντι στη χημική αντιηλιακή προστασία. Στα αντιηλιακά με βάση τις χημικές ουσίες πρέπει να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή τους κάθε λίγες ώρες καθώς τα συστατικά απενεργοποιούνται. Τα φυσικά αντιηλιακά παραμένουν στην επιδερμίδα πολύ περισσότερο και δεν χάνουν την ισχύ τους. ωστόσο, χρειάζεται να επαναλάβετε αν πλυθείτε ή ιδρώσετε. Το οξείδιο ψευδαργύρου και το οξείδιο τιτανίου είναι ευεργετικά για την επιδερμίδα. Ανακουφίζουν, τρέφουν και προστατεύουν την επιδερμίδα. Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος είναι αντιϊκός, αντιβακτηριακός και αντιφλεγμονώδης, καθώς επίσης έχει και θεραπευτικά οφέλη. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να απορροφηθούν τα φυσικά αντιηλιακά μέσω του δέρματος στο αίμα. Μέχρι και 35% των χημικών ουσιών στα πρότυπα χημικά αντιηλιακά μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα.

Φυσική αντιηλιακή προστασία και περιβάλλον

     Φαίνεται ότι τα πρότυπα αντιηλιακά έχουν αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πρότυπα αντιηλιακά μπορούν να βλάψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Μέχρι και 10% των παγκόσμιων κοραλλιογενών υφάλων υπόκεινται σε λεύκανση λόγω των χημικών αντιηλιακών. Αυτό με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στα ψάρια και στη θαλάσσια ζωή που βασίζονται στα κοράλλια για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν. Για να μην αναφέρουμε ότι οι χημικές ουσίες στα αντιηλιακά που εισχωρούν στο νερό μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα ψάρια και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς. Η λύση σε αυτό μπορεί να είναι η χρήση αντιηλιακών που βασίζονται σε πιο φυσικά συστατικά και φυσικά φράγματα αντί σε χημικά φράγματα προκειμένου να διατηρηθεί το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.